rondreis zonsondergang caribische eilanden

Een rondreis langs de Caribische eilanden

Zeilend op ontdekkingstocht langs de Caribische eilanden

De Caribische eilanden zijn een echt paradijs voor zeilers. We hoeven niet te gokken waarom: een gemiddelde temperatuur van maarliefst 30 ºC, een constante wind van 15 knopen én een watertemperatuur van 25-28 ºC. De perfecte weersomstandigheden om te zeilen dus, en dat het hele jaar door. De kleine afstanden tussen de eilanden zijn ook ideaal voor zeiltochtjes van 2 tot 3 uur. Inderdaad, perfect voor een rondreis langs de Caribische eilanden. Zoveel mogelijk! Ga zeilend op ontdekkingstocht en verken blauwe lagunes, adembenemende stranden en exotische landschappen vanaf het water.

eilanden rondreis curacao

Kaart van de Caribische Eilanden

Klinkt heerlijk, toch? En daar komt nog bij dat je voor het huren van een catamaran, jacht of zeilboot géén vaarbewijs nodig hebt bij de Caribische eilanden. Het volstaat namelijk aan te kunnen tonen dat je enige ervaring hebt met varen of soortgelijke charters. Als de eigenaar het goedkeurt, kun je over het algemeen elke soort boot huren. Een rondreis langs de Caribische Eilanden is dus toegankelijk voor vrijwel iedereen die van varen houdt – en daar houden wij van bij Nautal!

Er is wel één probleempje. Er zijn zoveel Caribische eilanden dat zelfs de connoisseurs onder de zeilliefhebbers nieuwe plaatsen ontdekken. Maar als jij van plan bent om op ontdekkingstocht te gaan langs een groep van de Caribische Eilanden, de Nederlandse Antillen en Martinique, dan ben je aan het juiste adres.

Voordat je aan een rondreis langs de Caribische eilanden begint, is het van belang in gedachte te houden dat je door meerdere landen zult varen. Daarom zul je douanecontroles passeren. Als je niet van plan bent aan wal te gaan, dan volstaat het om de gele vlag omhoog te houden. Dit betekent dat je op doorreis bent.

De Nederlandse Antillen en Martinique

Alhoewel de Nederlandse Antillen geen staatkundige eenheid meer zijn, wordt de naam nog wel gebruikt als verzamelnaam voor alle eilanden in de Caribische zee die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. De Nederlandse Antillen bestaan uit zes eilandgebieden. De Benedenwindse eilanden, ook wel de ABC-eilanden, bestaan uit Aruba, Bonaire en Curaçao en liggen voor de kust van Venezuela. De Bovenwindse eilanden, ook wel de SSS-eilanden, bestaan uit Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en liggen ten Oosten van Puerto Rico.

Niet behorend tot de Nederlandse Antillen maar wel tot de Bovenwindse eilanden en de Franse Antillen, is het eiland Martinique. Martinique ligt ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek, en een grove 150 kilometer ten zuiden van Guadeloupe, waar ook een fantastische 7-daagse zeiltocht gemaakt kan worden.

De Nederlandse en Franse Antillen lenen zich dus uitstekend voor een rondreis langs de Caribische eilanden. In dit blog vertellen wij je kort meer over een rondreis langs de Caribische eilanden Curaçao en Martinique. Blogs met uitgebreide vaarroutes zullen volgen! Maar eerst even een opwarmertje met handige info over deze twee oogverblindende eilanden.

Rondreis eilanden

Prachtige stranden aan de Caribische zee

Curaçao

Curaçao is van de ABC-eilanden de grootste, met als hoofdstad Willemstad. De hoofdstad beslaat ongeveer een derde van het eiland. Over taalbarrières hoef je je geen zorgen te maken, omdat Nederlands tot de drie officiële talen behoort samen met Engels en het Papiaments.

Het tropisch savanneklimaat in Curaçao is ideaal om nagenoeg het gehele jaar door een boot te huren. Nagenoeg, omdat de meeste regen valt in het regenseizoen, dat loopt van oktober tot januari. Verder zijn de temperaturen bijna het gehele jaar door constant, en de passaatwinden brengen overdag verkoeling en ´s nachts warmte. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 31,2 ºC is Curaçao dus ideaal voor een stop tijdens jouw rondreis langs de Caribische eilanden. Ontsnap koud Nederland en geniet op Curaçao van de prachtige, ongerepte natuur vanaf de waterkant.

Besluit je om voet aan land te zetten, dan zijn de verschillende natuurparken zeker een bezoekje waard! In het westen van het eilanden bevinden zich twee natuurgebieden, het Christoffelpark en nationaal park Shete Boka. In park Shete Boka kun je zelfs zeeschildpadden en flamingo´s tegen het lijf lopen! Dierliefhebbers zijn op Curaçao zeker aan het juiste adres. Op het eiland leven naast zeeschildpadden en flamingo´s namelijk ook verschillende soorten hagedissen, tropische vogels en insecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote groene leguaan, de zeldzame gestreepte anolis en unieke vleermuissoorten.

Met de heerlijke temperaturen moet je natuurlijk ook zeker even een dagje op het strand liggen. De meeste stranden bevinden zich aan de zuidkant van het eiland. Bezoek bijvoorbeeld Baya Beach, een kleine baai perfect voor watersporten! Ook voor de feestliefhebbers is dit een goede keuze, omdat langs de baai een bruisend nachtleven te vinden is. Wacht dus niet langer en begin aan jouw rondreis langs de Caribische eilanden!

ontdekkingsreis curacao

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao

Martinique

In Martinique kun je terwijl je je bevindt in prachtig Caribisch gebied evengoed de echte Franse cultuur proeven. De gesproken talen zijn Frans en Creools, en ook is de euro de gebruikte munteenheid. De hoofdstad, Fort de France, maakt zijn naam waar met elk aspect van de Franse gebruiken en sfeer: stijlvol en charismatisch. De stad brengt je de laatste goederen uit Frankrijk en heeft kunstgalerijen, theaters en musea. Klinkt dat niet Frans? Misschien spot je zelfs oude mannetjes die boules spelen op één van de vele pleintjes, en Franse auto´s zullen aan je zij rijden overal waar je gaat. Het is dat je er geen Eiffeltoren zult zien en het tropische klimaat het straatbeeld verwarmt…

Vervolg je rondreis langs de Caribische eilanden en huur een boot in Martinique. De beste maanden om te varen zijn van december tot en met mei. Van juli tot october bestaat de kans op een orkaan. Gedurende het hele jaar zijn er passaatwinden te vinden die uitermate geschikt zijn om te zeilen. In het regenseizoen komen de winden vooral vanuit het noordoosten en zuidwesten, en lopen van 15 tot 20 knopen in sterkte. Tijdens het droge seizoen zijn deze winden iets sterker en lopen van 20 tot 30 knopen, voornamelijk vanuit het noordoosten. Verder is het klimaat typisch Caribisch, met slechts deze twee in plaats van vier seizoenen. De temperatuur schommelt tussen de 20 ºC en 30 ºC het gehele jaar door. Heerlijk!

Prachtige rotsstranden in Martinique

Je begrijpt nu waarschijnlijk wel dat Curaçao en Martinique zeker op jouw lijstje moeten staan tijdens jouw rondreis langs de Caribische eilanden. Nautal helpt je graag op weg, en hoopt je binnenkort hier terug te zien voor suggesties voor prachtige vaarroutes langs de Caribische eilanden.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *