Goteborg-styrso

Nautal gaat naar Scandinavië – Zweden!

Nautal Goes Scandinavia! Altijd al het noorderlicht willen zien? Sinds kort heeft Nautal ook boten in Zweden, Noorwegen en Finland. Wij zetten daarom maar al te graag alle leuke weetjes en tips over Scandinavië voor jullie op een rijtje. Te beginnen in Zweden!

Mooi Zweden

Zweden is het grootste land van Scandinavië en heeft 9,3 miljoen inwoners. Het land staat bekend om haar ongerepte natuur, schitterende hoofdstad, design (IKEA) en popgroepen (ABBA). Met een vaarvakantie in Stockholm gaat er gegarandeerd een nieuwe wereld voor je open. Wist je dat, alleen al net buiten de stadsgrenzen van Stockholm, zo’n 30.000 eilandjes op je liggen te wachten? Beleef het eilandleven op zijn Zweeds met de ongerepte natuur, schone stranden, je eigen onbewoond eiland of vissersdorpjes langs de kust met heerlijke visrestaurants. Genoeg te doen dus!

Naast al deze opties kan Zweden je bovenal een gevoel van ruimte en rust geven. Het land heeft 28 Nationale Parken, 2500 Natuurreservaten, meer dan 1000 Wildparken en 96.000 meren!

Het vaarseizoen in Zweden loopt van juli tot en met september en in het midden van de zomer is het, in het hele land, maar zo’n 3 uur per dag donker! Een haven vinden in Zweden is ook niet moeilijk, langs de gehele kust vind je namelijk talloze havens.

Winterachtig-Zweden

Winterachtig Zweden

Stockholm

Stockholm is het hele jaar door het bezoeken waard: in de zomer is het ideaal om na een dagje stad een lekkere duik te nemen vanaf één van de vele eilanden. En in de winter ligt de archipel er prachtig bij in de sneeuw. Één voordeel, de meeste boten in Zweden zijn voorzien van verwarming! Neem wel even handschoenen en dergelijke mee, het kan namelijk best koud worden.

Maar goed, de archipel, of skärgården in het Zweeds, is een verzameling van eilanden, scheren en rotsen die zich tot 80 km ten oosten van de stad tot aan de Oostzee uitstrekt. Sommige eilanden zijn groot, bewoond en staan bekend om hun swingende zomerfeesten en prachtige rode huizen. Andere eilanden zijn niets meer dan verlaten rotseilandjes, die zo nu en dan bezocht worden door zeehonden. De eilanden Finnhamn, Grinda, Utö en Sandhamn mag je zeker niet overslaan tijdens je trip. Op al deze eilanden vind je restaurants en bars en worden activiteiten aangeboden op het gebied van natuur en avontuur.

Archipelago island

Één van de Archiplegao eilanden in de buurt van Göteburg

De westkust, Göteborg en het Götakanaal

De stad Göteborg is de twee na grootste stad van Zweden. Ook hier is genoeg te doen. Zo loopt hier het Götakanaal, dat van Sjötorp aan het Vänernmeer naar Mem, Slätbaken loopt. Wist je dat het kanaal 190 kilometer lang is en 58 sluizen heeft? De sluizen zijn tussen 1810 en 1832 aangelegd door de beroemde ingenieur Baltzar von Platen.

Het kanaal is een gedeelte van het jaar bevaarbaar. Huur een bootje en ga lekker varen, wandelen of fietsen op één van de vele wandelroutes en fietsroutes langs het kanaal. Ook zijn er twee musea over het Götakanaal, is er een attractiepark (Liseberg), een art museum en nog veel meer. Maar het meest indrukwekkende is toch wel de archipel. Bohuslän, de westelijke archipel, telt duizenden eilanden. Sommige van deze eilanden zijn bewoond, echter zijn veruit de meeste eilanden onbewoond. Je vindt er eilanden en riffen, het uitbundige Marstrand met zijn regatta’s en het beroemde fort Carlsten.

Zoek je rust? Zet dan koers naar de natuurreservaten van de Koster Eilanden en het beschermde zeelandschap Kosterhavet. In deze streek serveren ze trouwens de beste kreeft, oesters en garnalen. En in Göteborg kun je verschillende met Michelinsterren bekroonde restaurants vinden.

Aanmeren kan in één van de 21 jachthavens. Het aanmeren van je boot in de jachthavens kost niets extra. Het maakt namelijk onderdeel uit van de toegangsprijs die je betaalt om het kanaal binnen te gaan. Het kanaal is gewoonlijk voor verkeer geopend van begin mei tot en met eind september.

Brannö

Brannö

Het zuiden

Ben je geïnteresseerd in vikingen en de Middeleeuwen? Vaar dan naar het Baltische eiland Gotland, met het haar perfect bewaard gebleven Middeleeuwse stadje Visby. Wist je dat Visby op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? In Visby vind je hoge torens, lage huisjes met rode daken, winkeltjes zoals ze er vroeger bij stonden en nog veel meer. Ook het eiland Öland biedt een prachtig stuk historie vanwege de oude Vikingnederzettingen daar. Gotland en Öland zijn trouwens erg populair onder de Zweden. Wil je het typische Zweedse eiland leven mee maken? Sla deze bestemmingen dan zeker niet over!

Dalmans-gate-Visby

Dalmans-gate-Visby

Hoe kom je in Zweden

Zweden is dichterbij dan je denkt. Zo’n 800 kilometer van Utrecht en je rijdt via de Öresundbrug (Denemarken) de meest zuidelijke regio Skåne binnen. Niet alleen met de auto, maar ook met het vliegtuig is Zweden goed te bereiken. Er zijn 2 grote luchthavens en verschillende kleine luchthavens in het land. Op het vliegveld van Stockholm, Arlanda, en Göteborg Landvetter, vliegen de meeste luchtvaartmaatschappijen. Vanaf Schiphol vliegen meerdere maatschappijen naar verschillende steden in het land, zoals Stockholm, Göteborg en Malmö. Sinds kort vliegen ook low cost airlines zoals Ryanair op Stockholm en Göteborg vanaf Charleroi, Eindhoven en Weeze.

 

Kortom, wil je eens ergens anders op vakantie? Denk dan eens aan Zweden – Scandinavië en al haar opties! Wist je trouwens dat een zeilboot huren in Zweden het meest populair is? Neem eens een kijkje en vind ook een passende boot voor jouw vakantie.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *