Rapport charter sector Europa

Charter sector rapport Europa – 2016

Cijfers: Nautal publiceert gegevens over de Europese chartermarkt

Rapport charter sector Europa

Bootverhuur in cijfers *  Booming Ibiza * Europese bootverhuur geschat op 2 miljard euro

Na de malaise in de verkoop van zeilboten, jachten, motorboten en apparatuur in de loop van de kredietcrisis, begint de markt langzaam weer te bewegen. Drijfveren van deze ontwikkeling zijn onder meer kopers uit landen als Litouwen, Bulgarije en Slowakije, die vroeger minder actief waren. Verder hebben oudere booteigenaren de neiging om te investeren in apparatuur van hoge kwaliteit. Echter komt de beslissende, voorzichtige duw voor de marktonwikkeling uit de segment van bootverhuur.

De trend om te huren in plaats van kopen

Octavi Uyà, zelf jacht kapitein en CEO van de bootverhuur agency Nautal betoogt:” Steeds vaker zijn de klanten bereid om de kosten van een charter te betalen in plaats van te betalen voor de aanschaf en onderhoud van een boot. Kortom, het motief is duidelijk: u betaalt alleen wanneer de boot daadwerkelijk wordt gebruikt.”. Zo geeft een eigenaar van een 12 meter lange boot per jaar ongeveer 5.000 euro uit aan onderhoud en apparatuur. Voor deze prijs kan men 14 dagen een Bavaria 40 Cruiser huren in Palma de Mallorca. Deze boten, uit het Beierse Giebelstadt, zijn volgens het actuele charter rapport van Nautal de populairste schepen voor recreatievaart in Europa. Bavaria wordt gevolgd door de fabrikanten Bénéteau Group en Dufour. In de bootverhuur is de zeilboot met drie of vier hutten het meest geliefd. Op nautal.nl wordt dit type boot het meest geboekt in Kroatië, Spanje en Italië. Vooral op Ibiza is de vraag naar verhuur zeer sterk toegenomen. Wegens een gebrek aan havens kan deze vraag echter niet worden voldaan. Valencia toont ook groeipotentieel.

De Europese verhuur markt

In het Nautal charter verslag van 2015 werd de marktvolume van de Spaanse bootverhuur geschat op 142 tot 184 miljoen euro. De studie “Recreational Boating Industry Statistics 2012” door ICOMIA berekende de waarde van de Britse markt als 260 miljoen pond. De inkomsten voor charteroperaties in Frankrijk waren 355 miljoen euro in 2015. Om een schatting van de totale omvang van de Europese markt te maken, is het aantal charter boten per land als multiplier gebruikt. Op basis van deze parameters ligt de waarde van de Europese bootverhuur tussen de 1,5 en 2 miljard euro per jaar.

Over de charter rapport

Nautal staat voor transparantie en heeft al in 2015 haar eerste charter rapport over de Spaanse markt gepubliceerd. Dit jaar mocht het bedrijf een sterke groei noteren, en telt op het moment meer dan 20 werknemers in 6 landen. Hierom is nu ook een rapport geschreven over de gehele Europese markt. Er is maar weinig gedetailleerde informatie over de charter sector openbaar. Bekend is het gerapporteerde aantal boten, het aantal gekochte boten en een algemeen totaal van de nautische sector. Deze statistieken focusen op de distributie en het onderhoud, maar niet op de bootverhuur. 

 Bekijk rapport
Rapport charter sector Europa

Over Nautal

Nautal, gevestigd in Barcelona, werd in 2013 opgericht door vier amateur-zeilers en biedt vandaag de dag huis aan meer dan 20 werknemers. Het bedrijf wordt gerund door de drie bestuurders Roger Llovet, Octavi Uyà en Eduard Llovet. Het platform voor bootverhuur maakt prijsvergelijkingen tussen charter bedrijven en particuliere aanbieders van boten mogelijk. Klanten kunnen uit meer dan 11.000 boten kiezen, van motorboot tot zeilboot, sloep, catamaran of elegante jacht.Momenteel richt het aanbod zich op watervoertuigen in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Turkije en Nederland. Nautal biedt de verhuurders eerlijke omstandigheden en de huurders een breed scala aan boten voor verschillende prijzen. In 2014 wonnen de oprichters met hun business idee de InnovEm Price op Menorca. De start-up ontving  in totaal 1,5 miljoen euro financiële steun in 2015 en 2016 van Venture Capital, Business Angels en ENISA.