Eilandhoppen de waddenzee

Eilandhoppen: de Waddenzee

Als u op zoek bent naar een uitdagende zeiltocht over de Waddenzee, dan bent u aan het juiste adres. Omdat de Waddenzee getijden (eb en vloed) kent, is deze route bedoeld voor de meer ervaren schippers onder ons. U dient dan ook in het bezit te zijn van een Vaarbewijs II.

Ontdek de mooiste eilanden van Nederland aan de Waddenzee

Het Waddengebied beslaat de noordelijke kuststrook van Nederland en Noord-Duitsland. Met een lengte van 500 kilometer heeft het gebied een grote natuurwaarde. Het behoort dan ook niet voor niets tot het werelderfgoed van UNESCO! Ook is de Waddenzee het leefgebied voor een grote zeehondenpopulatie door de hoeveelheid vis die het gebied rijk is.
Laat ons u meenemen op een onvergetelijke, avontuurlijke tocht langs het Waddengebied op de Waddenzee.

Wadden zeilen
Het unieke Waddengebied

Hier alvast een overzicht van uw 4-daagse zeiltocht:

Nergens ter wereld zijn de omstandigheden zo uniek als het Waddengebied. Wad betekent letterlijk modder of zandplaat die in een ondiepe zee is ontstaan. Voor de vorming moet het Waddengebied aan veel voorwaarden voldoen, de kust moet namelijk ondiep zijn om waterbeweging te remmen. Ook moet het hoogteverschil voor de kust geleidelijk aflopen en het verschil tussen hoog- en laagwater moet meer dan twee meter zijn. En tot slot moet het gebied afgeschermd zijn voor sterke zeestromingen, waarvoor de Waddeneilanden zorgen.

Het Waddengebied is rijk aan activiteiten. Zo is het mogelijk om aan boord van een historisch zeilend platbodemschip droog te vallen. Op het moment van droogvallen ziet u het water langzaam onder het schip wegtrekken. U kunt dan het wad belopen! Maak een bijzondere wandeltocht over het Wad en zie langzamerhand het water weer hoger oplopen.

zeiltocht eilandhoppen waddenzee
Eilandhoppen: Harlingen, Texel, Vlieland en Terschelling

Uw avontuur begint in Harlingen

De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van Friesland, en bevindt zich aan de Waddenzee. Wanneer u een boot huurt in Harlingen, haalt u deze op in één van de maar liefst zeven havens van Harlingen. Vrijwel alle havens zijn centraal gelegen, en zijn voorzien van (nabijgelegen) faciliteiten. Ook handig: het NS-treinstation van Harlingen bevindt zich op loopafstand van alle havens (Station Harlingen en Station Harlingen Haven).

Voordat u aan uw spannende 4-daagse zeiltocht begint, is het aan te raden even goed in te slaan. Ligt u bijvoorbeeld aan de sfeervolle Zuiderhaven, loop dan enkele meters naar de Albert Heijn. De favoriete supermarkt van veel Nederlanders. Geniet van een kopje koffie bij ´t Havenmantsje, en laad uzelf op voor een klein weekje eilandhoppen terwijl u de veerboot naar Terschelling met regelmaat ziet vertrekken. Houd de tijd wel in de gaten, want u kunt uw tijd goed gebruiken op het eerste eiland van uw zeiltocht!

Dag 1: van Harlingen naar Texel (19 nm)

Dag-1 van uw zeiltocht over de Waddenzee brengt u naar het eerste en zuidelijkste van de drie eilanden: Texel. Met 7 pittoreske dorpjes, 30 kilometer strand, 300 kilometer wandel- en fietspad, 8 musea en ontelbare goede restaurants, is uw eerste dag er één vol belevenissen.

In verband met het coronavirus, zullen sommige faciliteiten nog gesloten zijn. Informeer uzelf eerst hierover bij de gewenste faciliteit.

U vertrekt in uw gehuurde boot vanaf Harlingen naar de belangrijkste haven van Texel. Via de Zuiderhaven vaart u gelijk de Wadden Haven Texel binnen. Net als in Harlingen, zijn hier meerdere restaurantjes te vinden. Heeft u kinderen mee op pad? Deze haven heeft ook twee speelplaatsen: Het Piratenschip en Waterspeelplaats Oudeschild.

Texel zeilen
De rode vuurtoren op onstuimig Texel

Ontdek Terschelling per fiets

Eenmaal aangemeerd, kunt u Texel ter voet of per fiets ontdekken! Huur bijvoorbeeld een tandem, en fiets in slechts een kwartiertje naar het bekendste dorp van Texel, Den Burg. Loop rond, en proef de echte Texelse sfeer. U zult al gauw opmerken dat schapen iconisch zijn voor dit eiland. Genoeg gezien? Zet uw fietstocht dan voort richting het natuurgebied van Texel. In slechts 20 minuten bent u al gearriveerd in de De Koog. Rommelende maagjes? Bezoek dan na een wandeltochtje door het kleine dorpje Strandpaviljoen Paal 17 of 19. Geniet van de lokale vis, terwijl de geur en de wind van de Waddenzee u door de haren streelt.

Wellicht het beroemdste museum van Texel is Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee op Texel. Na een mooie wandeling van een half uur vanaf De Koog langs het natuurpark van Texel bent u er al! Het combineert opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Door de veelzijdigheid van het centrum krijgt u bij Ecomare een compleet beeld van de natuur van de wadden en de Noordzee.

Sluit uw dag af door een laatste fietstochtje over dit prachtige eiland terug naar de haven. Eet een hapje bij De Compagnie, een eigentijds restaurant op de haven van Oudeschild. Ook leuk, op dinsdagavonden hebben ze hier live muziek! Na een goede maaltijd begeeft u zich terug naar uw gehuurde boot, en maakt u zich klaar voor het volgende eiland: Vlieland!

schapen texel zeiltocht
Waan u tussen de schapen op Texel

Dag 2: van Texel naar Vlieland (10 nm)

Na slechts een korte maar prachtige zeiltocht over de Waddenzee, komt u aan op Vlieland. U vaart hier de enige haven die Vlieland kent binnen, de Stichting Aanloophaven Vlieland. Ook wel gewoonweg de Wadden Haven Vlieland genoemd, gelegen in het Oosten van het eiland.

Wanneer u om u heen kijkt, zult u al snel opmerken dat er een weldadige rust heers. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland. De rode vuurrtoren op het 40 meter hoge Vuurboetsduin is niet te missen! De gevels in het dorp doen denken aan vervlogen tijden. Erachter vindt u leuke winkeltjes, gezellige bars en intieme restaurantjes.
Alhoewel Vlieland niet groot is, zijn wel veel leuke activiteiten te vinden. Ga bijvoorbeeld eens een balletje slaan op de strand golfbaan van Vlieland: Beach Golf! Of doe aan ´stand up peddeling´, ook wel bekend als “suppen”. U staat dan op een boord van zo´n 3.5 meter lang terwjil u met één peddel voortbeweegt over de Waddenzee! Toch is er één activiteit die u echt niet mag overslaan. De zeehondentocht! Ga met een snelle rubberboot de Waddenzee op, op zoek naar zeehonden!

zeehonden vlieland waddenzee
Ga op zeehonden tocht in Vlieland!

Uniek Vlieland

Ook de natuur van Vlieland is één die uniek te noemen is. Hoge duinpartijen, uitgestrekte bossen, stoere strekdammen, en een robuuste dijk dit het dorp beschermt van de Waddenzee. Vruchtbare grond voor cranberry´s en geiten, en een decor van gloppen. Verreweg de meeste natuur van Vlieland is toegankelijk. Ook is vlieland relatief het meest bosrijk van alle Waddeneilanden! Al vanaf uw gehuurde boot springt u het donkergroen van de dennenbossen in het oog! Maarliefst 300 hectare totaal, verspreid over vijf arealen. De bossen vormen dan ook een prachtig decor voor lange wandelingen, fietstochten, of ritten te paard!

Na uw tweede dag van uw zeiltocht langs de Waddenzee zult u wel toe zijn aan een goede maaltijd. Wij raden u aan voor een gezellig en informeel diner te gaan, om de echte eilandse sfeer te proeven. Bezoek restaurant Plezant in het centrum van Oost-Vlieland, en geniet van huisgemarineerde spareribs of van een prachtige zalmmoot met frisse gember-limoensaus!

Inmiddels is het tijd om weer heerlijk de ogen te sluiten, en uw gedachten te verzetten naar het derde en laatste eiland van uw 4-daagse zeiltocht langs de Waddenzee.

Dag 3 – van Vlieland naar Terschelling (12 nm)

Na weer een korte zeiltocht over de Waddenzee bent u aangekomen op Terschelling. Wellicht samen met Texel het meest bezochte eiland, en niet zonder reden! U vaart binnen bij Stichting Passantenhaven Terschelling, gelegen in het westen van het eiland. West-Terschelling wordt gekenmerkt door de vuurtoren, de Brandaris, die u al van verre aan zult zien hebben komen.

Voor jong en oud is er op Terschelling veel te beleven. In de zomermaanden worden de dorpjes West-Terschelling en Midsland druk bezocht door feestvierende jongeren. Niet gek, want het eiland huist vele cafés en kroegjes. Maar ook voor de rustzoekers is hier genoeg te doen. Wist u dat 80% van het eiland uit natuur bestaat? Europees natuurreservaat De Boschplaat vormt hierbij toch wel het hoogtepunt! Hoe dan ook, Terschelling is een eiland met een geheel eigen karakter, en dat zult u proeven!

eilandhoppen terschelling
Vuurtoren De Brandaris op gezellig Terschelling

Stil uw honger: onze suggesties

Door de aanwezigheid van ontelbare restaurantjes, barretjes, kroegjes en cafeetjes kan het allicht wat lastig kiezen zijn. Omdat wij ervan uitgaan dat u met een goedgevulde maag bent vertrokken uit Vlieland, geven wij u een suggestie voor een heerlijke lunch en een smakelijk diner. Vanaf uw gehuurde boot kunt u ter voet naar West-Terschelling lopen. Na 10 minuutjes komt u aan in De Boomstraat, waar u aan uw rechterhand De Dis zult vinden. Onze favoriet? De Franse Bol. Neem plaats en geniet van dit heerlijke broodje!

Vervolg uw weg door een fiets te huren om de hoek van De Dis aan de Torenstraat. Na een mooie fietstocht van zo´n 20 minuten zult u arriveren in Midsland. Wandel wat rond door de kleine straatjes, proef van de lokale vis, en verbaas u over de eigen sfeer die Terschelling kenmerkt. Wanneer u een goede indruk van het eiland heeft gekregen, stapt u weer op de fiets naar West-Terschelling.

Als de avond haar intrede doet, zult u merken dat het pittoreske centrum steeds levendiger wordt. Breng uw fietsje terug naar het fietsverhuurpunt, en loop de Torenstraat uit richting de Willem Barentzkade. Langs deze kade heeft u zicht op de prachtige Waddenzee, waarna u uit zult komen bij het groene strand. Neem plaats bij het sfeervolle restaurant De Walvis, waarbij u het gehele groene strand overziet. Prachtig én uniek.

Hoe lastig het ook is, raden wij u toch aan op tijd terug te keren naar uw boot. Morgen zult u namelijk vroeg vertrekken voor een speciale, avontuurlijke zeiltocht terug naar Harlingen!

terschelling eilandhoppen
´t Groene strand op Terschelling

Dag 4: Terug naar Harlingen (18 nm)

Rise and shine, want vandaag zult u terugkeren naar het Friesche Harlingen. Maar niet getreurd, want wij raden u aan deze vierde dag extra te genieten van een unieke ervaring op de Waddenzee. Voordat u door de vaargeulen uw weg baant richting Harlingen, heeft u namelijk de kans om droog te vallen. En wanneer u droog valt, kunt u wadlopen! Het lage water moment zal normaliter plaatsvinden tussen 14:00 en 16:00 uur. Een geliefde plek om droog te vallen rondom Terschelling is bij de zogenaamde Koffiebonenplaat.

Wij raden u aan zo´n twee uur voor laagwater voor anker te gaan. En dan is het wachten! Maar dit wachten is verre van saai; het water loopt ondertussen weg en u ziet de bodem van de Waddenzee steeds duidelijker worden. Het wadlopen kan beginnen!

wadlopen eilandhoppen
Wadlopen, een unieke ervaring

Na dit avontuur zult u terugvaren naar Harlingen. Uw avontuurlijke 4-daagse zeiltocht over de Waddenzee, van eiland tot eiland, zit er op. Breng uw gehuurde boot terug, en sluit uw tochtje eilandhoppen af met een lekkere borrel of een warme drankje.

Heeft u al eens eerder gezeild over de Waddenzee en de Waddeneilanden? Vertel ons dan over uw ervaringen en de routes die u genomen heeft over de Waddenzee. 👇

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *