Friesland

Deel twee van de Elfstedenroute per boot

Dit is deel twee van de Nautal blog over de Elfstedenroute per boot. Klik hier om het eerste deel te lezen. In deel een werden de eerste vijf steden beschreven die je tegenkomt in de Elfstedenroute per boot. Vanuit Stavoren vaar je in je boot richting Hindeloopen.

Friesland - Netherlands

Hindeloopen

Wanneer je tijdens de Elfstedenroute per boot richting Hindeloopen vaart, is het zeker de moeite waard om ook echt de stad binnen te varen en de boot aanleggen in een van de stadsgrachten of jachthavens van Hindeloopen. Een aanrader: neem je camera mee de stad in want er zijn veel bezienswaardigheden. Net als de andere steden op de route geniet Hindeloopen van een rijke historie die goed bewaard gebleven is. Hindeloopen barst van de Likhúsjes en commadeurswoningen. Neem de tijd en bezoek de authentieke kerken, het beroemde Hinderloper schilderwerk en Museum Hindeloopen. De cultuur is goed bewaard gebleven, wat terug te vinden is in de klederdrachten maar ook de gezellige cafe’s, terassen en restaurants.

Mooie huizen in Hindeloopen

Workum

Wie aan Workum denkt, denkt aan water. Met de Friese meren aan de ene kant en het IJsselmeer aan de andere. Er is hier volop ruimte om op het water te genieten. Zeilen, kitesurfen, windsurfen, kanoën of heerlijk vissen zijn onder andere opties voor de watersporters. Met een gehuurde zeilboot of motorjacht vaart u vanaf hier zo het merengebied in. Workum vormt het ultieme plaatje, en dus een goede optie voor overnachting. Er zijn veel horeca opties te vinden

Bolsward

Wie een motorjacht huurt en de Elfstedenroute per boot afneemt kan uitkijken naar een bezoek aan Bolsward. Historische panden en authentieke grachten zijn nog maar het begin van wat Bolsward te bieden heeft. Bolsward geniet van schitterende kerken en mooie winkelpanden. Het centrum van de Hanzestad is een lust voor het oog en een echte vakantie stad. Het stadhuis uit 1615 is rijk versierd met binnenin de Oudheidkamer. Voor de cultuursnuivers onder ons is er het Titus Bransma Museum en het Gysbert Japicxhûs. Wie nieuwsgierig is naar Friese drankjes moet naar de bezoekerscentra van de Sonnema distileerderij en de Us Heit Brouwerij gaan.

Elfstedenroute met Nautal - Bolsward

Harlingen

Harlingen behoort tot de oudste steden van de Elfstedenroute, en dat blijkt uit de prachtige binnenstad. Een populaire activeit in Harlingen is Wadlopen. Loop mee over de zeebodem en wordt betoverd door het ongekende landschap van de Waddenzee. Als je toch aan de Waddenzee staat, zoek dan de zeehonden op die hier te vinden zijn.

De haven van Harlingen is de belangrijkste haven in Friesland. In Harlingen is altijd wat te beleven en dus echt een aanrader voor mensen die een boot huren in Friesland.  Het is goed toeven in Harlingen, met meer dan 600 monumentale panden bestaande uit prachtige gebouwen, restaurants, terasjes en kroegen. De stad staat bekend om zijn binnenhaven “De Noorderhaven”, maar om de talrijke winkels aan de waterkant. Wie een vaarvakantie in Friesland plant zal echt moeten overwegen om een dagje in Harlingen in te plannen. Een jaarlijks terugkerend evenement in Harlingen zijn de Visserijdagen Harlingen. Dit evenement vindt plaats eind augustus.

Prachtige boten in de haven van Harlingen

Franeker

De “Ster van de Elfsteden” heeft ook weer een typisch Fries charisma. Een historische binnenstad met alles wat de toerist begeert. Hier vindt men het beroemde Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, het stadshuis, Museum Martena, het Korendragershuisje, de Martinikerk, professorhuizen, etc. Franeker, een academiestad tussen 1585 en 1811, beschikt over genoeg gemeentelijke aanlegplaatsen in het centrum. Wanneer je hier aanleft komt de havenmeester langs om het havengeld te innen. Net als de andere plaatsen op de Elfstedenroute per boot vormt Franeker een heerlijk oort voor mensen die een zeilboot of motorjacht huren in Friesland.

Dokkum

Wie opgelet heeft tijdens geschiedenislessen is bekend met Dokkum. In het jaar 754 werd Bonifatius hier vermoord. De Apostel van de Duitsers had nooit de hoop opgegeven om de Friezen te bekeren tot het christendom. In 754 trok hij met een gevolg aan militairen richting Friesland en sloeg kamp op in Dokkum. De volgende ochtend ontstond er een veldslag tussen gewapende Friezen en het kamp van Bonifatius. Op 5 juni 754 werd hij en zijn 52 metgezellen gedood. Ondanks een trieste gebeurtenis is de rijke historie goed op te merken in Dokkum. In het centrum zijn genoeg mogelijkheden om een motorboot of zeiljacht aan te leggen. Dit komt omdat al het water in de binnenstad functioneert als haven. Pluspunt is dat alle kades zijn voorzien van walstroom.

Elfstedenroute met Nautal - Dokkum

Bent u geïnteresseerd in de rijke geschiedenis van Friesland, huur een boot met Nautal en beleef het mooiste avontuur in Friesland per boot. ⛵