De schoonheid van de Friese Elfstedenroute

De Friese Elfstedenroute is de bekendste route door Nederland die je in een gehuurde boot kunt afleggen. De steden aan deze route bestaan uit: Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden.

Alle steden op deze route beschikken over een rijke historie en talloze bezienswaardigheden. Nautal raadt het iedereen aan om deze steden te bezoeken tijdens een bootvakantie in Friesland.

Leeuwarden

´Ljouwert´ zoals de Friese Leeuwarden noemen is gekozen als culturele hoofdstad van Europa in 2018 en sinds 1524 de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden telt meer dan 500 bezienswaardige monumenten. De cultuurhistorie is rijk maar vooral ook gevarieerd en goed geconserveerd terug te vinden in het centrum en in de musea. Dit allemaal terwijl Leeuwarden relatief weinig inwoners heeft (108.000). Leeuwarden geniet over de gehele wereld, tot het verre Oosten, bekendheid als knooppunt van de zuivel- en watertechnologie met organisaties als Friesland-Campina en Wetsus. De stad ligplaatsen zijn te vinden in de Noorderstadsgracht aan de noordwest kant van de stad in het mooie bosrijke omgeving van de tuinen bekend als de Noorder plantage of Prinsentuin. Mensen die de Friese Elfstedenroute per boot afleggen moeten altijd een bezoek brengen aan Leeuwarden.

Leeuwarden

Wat te zien

Leeuwarden heeft tal van dingen te doen en te zien. In het Fries Museum bijvoorbeeld, staat de tentoonstelling van Mata Hari. Mata Hari was een spion in de Eerste Wereldoorlog. Gekoppeld aan dit museum via een ondergrondse tunnel is het Verzetsmuseum. Beeldhouwwerken in de Prinsentuin geven een indruk van het museum. De Prinsentuin is de eerste toegankelijke park van Nederland en in de zomer kun je hier genieten van gratis concerten op zondagmiddagen. Heb je geen zin om het centrum in te lopen, De Koperen Tuin in de Prinsentuin reflecteert de pracht van de stad en heeft een WiFi hotspot.

Kortom, Leeuwarden is een prachtige stad op de Friese Elfstedenroute. Een must-see voor mensen die een boot huren in Friesland.

Sneek

Zodra je bent vertrokken uit de Friese hoofdstad Leeuwarden, is Sneek de volgende stop in de Elfstedenroute van Friesland. Na de oversteek over het van Harinxmakanaal, vaar je via de Zwette naar Sneek. Sneek is een van de meest geliefde steden bij onze klanten om een boot te huren in Friesland.

Sneek wordt gezien als de bekendste watersportstad van Nederland. Een ideale plek dus om een boot te huren. In Sneek zijn ruime aantallen motorjachten te vinden voor verhuur. Deze bruisende stad aan het Sneekermeer heeft veel te bieden voor de vakantieganger. In Sneek zul je vele monumenten, musea en oude stadsgezichten terug vinden en de stad is rijk aan cafés restaurants en gezellige terassen. Sneek ligt midden in het merengebied en in het centrum zijn er ruime en goede aanlegplaatsen te vinden. Deze zijn allemaal voorzien van elektriciteit en voldoende sanitaire voorzieningen.

Vanuit Sneek kan men alle kanten op en zijn er verschillende heerlijke vaarroutes te plannen. Sneek is dus de perfecte opstap plaats voor een bootvakantie in Friesland.

De Elfstedenroute van Friesland

De Sneekweek

Ieder jaar in de eerste week van augustus vindt de Sneekweek plaats. Dit evenement is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa en is een must voor de echte zeilfanaat. Maar ook voor de mensen die van gezelligheid en feestjes houden moeten dit eens beleven. Een geweldige week voor jong en oud, waar de terassen vol zitten en de muziek door het hele centrum speelt.

IJlst

IJlst behoort tot de kleinere steden op de Friese Elfstedenroute. Maar wie een boot huurt in Friesland moet toch echt overwegen om hier een bezoekje te brengen. IJlst ligt namelijk temidden van de Friese meren en is rijk aan historische panden. Vooral de authentieke houtzaagmolen De Rat is de moeite waard. Alle schoonheid van IJlst is te zien door middel van de stadswandeling.

De Elfstedenroute van Friesland

Sloten

Sloten is een kleine stad met een rijke geschiedenis. De historie van de stad dateert uit 1426 toen Sloten zich officieel een stad mocht noemen. Bij binnenkomst op een gehuurde boot neem je direct een duik in de geschiedenis doordat de oorspronkelijke omwalling te zien is. Ook is de gehele structuur binnen de vestingstad nog intact gebleven. Sloten heeft 2 jachthavens maar ook in de grachten van de stad mag op verschillende plaatsen worden aangelegd.

Sloten

Stavoren

Dan komen we aan bij de oudste stad van Friesland, ook onderdeel van de Friese Elfstedenroute. Stavoren ligt direct aan het IJsselmeer en is enorm in trek bij de watersporters. Deze hanzestad is rijk aan cultuur maar vooral de horeca in de historische stad is subliem.

Klik hier om verder te lezen over de resterende steden op de Elfstedenroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *