Vecht

Geniet van natuur en historie bij een vaartocht op de Vecht

De Vecht is een van de mooiste rivieren van ons land, midden in de natuurrijke Vechtstreek.

Gaat u een boot huren op de Vecht, dan vaart u hier langs oevers met zeventiende- en achttiende-eeuwse buitenplaatsen, veenplassen en uitgestrekte veengebieden. De rivier de Vecht stroomt van Utrecht naar Muiden, waar hij uitmondt in het IJmeer. De Vecht is 42 kilometer lang en stroomt door een gevarieerd landschap. Denk aan weilanden, natuurgebieden, historische stadjes en forten in het noorden en buitenplaatsen, eeuwenoude sluisjes, kastelen en historische dorpjes zoals Maarssen en Breukelen in het zuiden.

Vecht met zijn prachtige natuurlijke landschappen en diverse kastelen

Varen op de rivier de Vecht

Om de Vecht op te gaan, kunt u bijvoorbeeld een boot huren in Utrecht en van daaruit richting Muiden varen. De rivier die voorheen voor binnenvaart werd gebruikt, is nu ideaal voor watersporters en kan met name in de zomer druk zijn. Maar ook in het voor- en najaar is de Vecht uitstekend te bevaren. Met name in het weekend is het erg druk bij Utrecht, dus vaar bij voorkeur doordeweeks over de Vecht. Of vermijd Utrecht, vaar vanuit Muiden de rivier op en ga na Maarssen het Amsterdam-Rijnkanaal op.

Gaat u een boot huren op de Vecht, bezoek dan ook de Vechtvallei die deel uitmaakt van vaargebied het Groene Hart. Het gaat hier om zo’n 6.500 hectare aan natuur met boerenlandschap. Geniet op het water van een open polderlandschap aan weerszijden van de Vecht.

Utrecht is een van de mooiste en belangrijkste steden van Nederland

Vaar op de rivier de Vecht naar de mooiste bezienswaardigheden

Langs de Vecht liggen tal van mooie vestingdorpen, waar u aan wal kunt gaan om historische panden te bezichtigen of een wandeling te maken. In Muiden vindt u bijvoorbeeld het Muiderslot, dat graaf Floris V tot 1285 liet bouwen. U kunt aanmeren aan de voet van deze prachtige burcht. Vestingdorp Weesp heeft een gezellig centrum en ligt aan het Amsterdam-Rijnkanaal. U kunt aanmeren bij Smal Weesp. De brug van Breukelen is een van de mooie ophaalbruggen over de Vecht. Naast Breukelen ligt Nijenrode met kasteel Nijenrode dat tegenwoordig dienstdoet als universiteit. Ook in ridderhofstad Oudaen ligt een middeleeuws kasteel. In Oud-Zuilen staat Slot Zuylen en bezichtigt u meer historische bouwwerken.

Klassieke kleine cruiseboten op de bekende Hollandse Vecht bij de plaats Breukelen

Naast kastelen liggen er ook veel buitenhuizen aan de Vecht. Vlak bij Nieuwersluis liggen de imposante buitenhuizen Rupelmonde, de Sterreschans uit 1672 en Over Holland. Meer buitenhuizen vindt u vlak bij Maarssen, zoals het prachtige Goudestein met hofstede Silversteyn waar het Vechtstreekmuseum is gevestigd. Voor Goudestein is een aanlegplaats en kunt u in het park bij de buitenplaats de benen strekken. Iets verderop vindt u buitenplaats Bolenstein. 

Maarsen Holland een kleurrijke en groene stad
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *