Elfstedenvaarroute met Nautal

De historische Elfstedenroute van Friesland

Maak in je gehuurde motorjacht een rondje langs de Elfsteden en aanschouw de vele bezienswaardigheden van Friesland. De Elfstedenroute is een 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs.

De “Tocht der Tochten”  werd voor het eerst in 1909 gereden met Leeuwarden als vanouds de start- en aankomstplaats. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. Vanaf 1909 werd de Elfstedentocht pas vijftien maal verreden, de recentste tocht vond plaats in 1997. Of de tocht in de winter geschaatst kan worden is ieder jaar maar weer de vraag. Maar sinds de zomer van 2013 kunnen watersporters starten in Leeuwarden en eindigen op de Bonkefeart. Een heerlijke route vol waterplezier, ontdek de Friese steden!

Friesland kleurrijke huizen
Friesland

De Elfstedenroute per boot

Huur je een boot voor een week, houd dan een tempo aan van twee steden per dag. Voor de schaatstocht ligt de start- en aankomstplaats normaal gesproken in Leeuwarden, maar wanneer u een motorjacht of zeilboot huurt kunt u beginnen in één van de Friese elfsteden: Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum of Leeuwarden.

Sneek Lake
Sneek

Onderweg zul je menig aanlegplaats en jachthaven tegenkomen, bovendien zijn er gratis aanlegplekken van de intergemeentelijke organisatie Marrekrite. Deze staan op de waterkaart van Friesland aangegeven. Helaas zijn niet alle motorjachten en boten geschikt voor de Elfstedenroute. De maximale toegestane afmetingen van de boot zijn 2.40 meter hoog, 3.80 meter breed en 1.20 meter diep. Voor de mensen onder ons die van luxe en ruime motorjachten houden, er zijn talloze plekken en gebieden in Friesland die in ruime boten ontdekt kunnen worden. Zelfs het merendeel van de Elfstedenroute.

Elfstedenvaarroute met Nautal

Of men begint in Leeuwarden, Sneek of Workum, zodra je de charterhaven uitvaart kijk je direct vanaf het dek over de Friese meren en weiden. Je geniet direct van de unieke natuur van Friesland. De cultuur en rust zijn ongekend, en al varende komt men via kronkelende wateren langs de gezellige dorpjes. Maar uiteraard maak je kennis met de beroemde Friese Elfsteden. De kleine stadjes, rijk aan historie en boordevol bezienswaardigheden.

Klik hier om verder te lezen over de steden aan de Elfstedenroute. ⛵

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *