Vaarbewijs in Italië

Vaarbewijs in Italië. Wat zijn de regels.

Ook de regels voor het vaarbewijs in Italië zijn anders dan in Nederland of Spanje. Zo heb je bijvoorbeeld bij het huren van een boot bij het Gardameer geen of een ander vaarbewijs nodig dan bij het huren van een boot bij Sardinië.

Vaarbewijs in Italië

Venetië

Hoe zit het verder met het vaarbewijs in Italië?

Wanneer je bijvoorbeeld op het Gardameer gaat varen met een huurboot, onder de Italiaanse vlag, dan heb je pas vanaf 40.8 PK een vaarbewijs nodig.

Wil je echter in Italië op één van de meren varen met een eigen boot met meer dan 5 PK, dan dien je in het bezit zijn van het Vaarbewijs 1 (ICC for inland waters). Ook is een verzekeringsbewijs verplicht. Dit moet minimaal een WA-verzekering zijn met een minimaal verzekerd bedrag van €500.000,-. Let op: de italiaanse overheid controleert hier erg streng op, het kan je een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf opleveren om zonder verzekering óf vaarbewijs te varen!

Oh ja, de verzekeringspapieren moeten wel in het Engels zijn opgesteld. Om dus goed verzekerd op reis te gaan, is het verstandig om vooraf contact op te nemen met uw verzekeringsagent.

Langs de Italiaanse kust zijn de regels weer anders. Langs de kust is Vaarbewijs 1 verplicht. Voor het varen op open zee zijn de regels strenger. Iedere schipper die zich verder dan zes mijl (9,65 KM) uit de kust bevindt, moet namelijk in het bezit zijn van Vaarbewijs  2 (ICC fir inland and coastal waters).

Vaarbewijs in Italië

Cala Goloritzé

Wat nog meer

Over het algemeen zijn de eisen voor je boot in Italië gelijk aan die van Nederland. Echter in Italië zijn er nog een aantal aanvullingen. Zo dien je het volgende aan boord hebben:

  • Ankertouw van minimaal 25 meter
  • Peddel
  • 2 of 3 brandblussers brandklasse ABC
  • Waterdichte zaklantaarn (+ reserve batterij)
  • Verbandtrommel
  • Noodsignaal/ligt
  • Reddingsvest met CE-keurmerk voor iedereen aan boord

Ga je varen aan het Lago Maggiore of het Meer van Lugano? Dan heb je ook een lokale registratie nodig naast de Nederlandse registratie. Deze registratie kan je aanvragen bij de gemeente waar je verblijft.

Volgende week: Alles over de regels van het vaarbewijs in Frankrijk

Wil je weten welk vaarbewijs je nodig hebt in Spanje, Kroatië of Griekenland? Klik dan op een van de linkjes.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *