Boot huren Kroatië

Vaarbewijs in Kroatië. Waar moet ik op letten?

Bij onze klanten die een boot huren in Kroatië zijn er veel onduidelijkheden omtrent de benodigde vaarbewijzen. Bijvoorbeeld wanneer klanten een boot huren in Zadar, Kroatië krijgen wij vaak de vraag ‘Heb ik hier wel het juiste vaarbewijs voor?’ Dus daarom na onze vorige blog ‘Vaarbewijs in Spanje. Welke heb je nodig?’ Het vervolg: ‘ Vaarbewijs in Kroatië. Waar moet ik op letten?’.

boot huren Kroatie

De regels 

Net als dat je een vaarbewijs nodig hebt in Spanje, heb je ook een vaarbewijs in Kroatië nodig. In kroatië zijn de regels wel net iets strenger dan in Spanje. Het zit namelijk zo: Voor elk vaartuig met een buitenboord- of binnenboordmotor is het vaarbewijs verplicht. Dus ook voor dat rubber bootje met 2 pk. Voor een zeilboot (zonder motor!) geldt dat je een vaarbewijs nodig hebt vanaf 3 meter.

Waar in Spanje het Vaarbewijs 1 niks betekent, kan je met een Vaarbewijs I in Kroatië wel wat. Zo is het dat wanneer je binnen 1 zeemijl, oftewel 1852 meter, vanaf het vaste land of vanaf de eilanden blijft genoeg hebt aan een Vaarbewijs 1. Laat dan wel even de achterkant van je vaarbewijs zien in Kroatië, daar staat namelijk het ICC for inland waters, de vertaling van het Vaarbewijs in het Engels.

Wil je verder varen dan 1 zeemijl vanuit de kust? Dan heb je een Vaarbewijs II, dus een ICC for inland and coastal waters nodig.

In kroatië geldt echter nog een belangrijke regel. Is er een marifoon aan boord van je boot? Dan moet minimaal één persoon in het bezit zijn van het Basiscertificaat Marifonie.

Ik wil verder dan 1 zeemijl varen maar heb alleen Vaarbewijs I, en nu?

Wees gerust, heb je alleen Vaarbewijs I dan kan je bij de havenmeester in Kroatië een kort examen afleggen. Deze duurt ongeveer een kwartier en kost u €135,-. Hier moet u onder andere op een kaart koersen uitzetten, lichten, boeien en tekens op de waterkaart verklaren. Ben je geslaagd? Dan krijg je het Voditelj Brodice / Boat Skipper. Let wel op, deze is alleen in Kroatië geldig en kunt u niet laten omzetten in het Vaarbewijs II in Nederland.

boot huren Kroatie

Weetjes

  • Gaat u met een eigen boot? Dan heeft u een ICP en een Internationale verzekeringsverklaring nodig.
  • Een vaarvergunning (vignet) is verplicht en te koop bij de havenmeester
  • Het is in heel Kroatië verboden een schip te voeren of te besturen met een alcoholpromillage in het bloed hoger dan 0.0%. (In Nederland is dit percentage maximaal 0.5)

Helemaal wild geworden van Kroatië? Hier kun je mooie boten vinden. Wil je meer informatie over Kroatië? Neem dan contact op via telefoon +31 20 369 0791 of via mail: info@nautal.nl

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *