Vaarbewijs in Spanje. Welke heb je nodig?

Een zeilboot huren in Spanje? Een boot huren op Ibiza? Wanneer je een boot gaat charteren in Spanje moet je rekening houden dat de regels voor het Nederlands Vaarbewijs net wat anders zijn dan de regels voor het vaarbewijs in Spanje. Dit geldt trouwens voor heel veel landen, ook rond de Middellandse Zee. Dus welk vaarbewijs heb je nodig in Spanje? Voor het huren van bijvoorbeeld een zeilboot of motorboot in Ibiza heb je meestal een Vaarbewijs 2 nodig.

Boot huren Spanje

Barceloneta, Barcelona

Wat zijn dan precies de regels?

Voor sommige boten heb je geen vaarbewijs nodig in Spanje. Dit geld voor motorboten die kleiner zijn dan 5 meter en minder dan 9.5 PK hebben. Voor het huren van een zeilboot heb je geen vaarbewijs nodig met boten die kleiner zijn dan 6 meter.

Voor het huren van motorboten in Spanje die groter zijn dan 5 meter of meer dan 9.5 PK hebben heb je dus een vaarbewijs nodig. Zoals ik eerder al zei, een Nederlands Vaarbewijs 1 telt niet. Gelukkig voor ons telt een Vaarbewijs 2 wel! Een Vaarbewijs 2 staat gelijk aan een ICC. Misschien ook leuk om te weten: Een Nederlands Vaarbewijs 2 staat gelijk aan het hoogste vaarbewijs in Spanje, namelijk de ‘Capitán de yate’.

Boot huren Spanje

Wat is een ICC?

Een ICC is een Internationaal Certificaat van Competentie betreffende bevoegdheid van gebruikers van pleziervaartuigen en is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Met Vaarbewijs 1 krijgt u het ICC for inland waters, met Vaarbewijs 2 krijgt u het ICC for inland and coastal waters.

Als u een ICC nodig heeft maar al in het bezit bent van een Vaarbewijs afgegeven voor 1 januari 2010, zal u het huidige Vaarbewijs moeten laten omzetten voor het gecombineerde Vaarbewijs en het ICC. Dit is één document op creditcardformaat. De omzetting kost € 21,- en kunt u aanvragen via de website van Vamex. De Vaarbewijzen die in en na 2010 zijn uitgeven komen automatisch in het bezit van een ICC.

Overige handige weetjes wanneer je gaat varen in Spanje

  • Aan boord moet een extra peddel aanwezig zijn
  • De ankerlijn moet minimaal 25 meter lang zijn
  • Een vaarvergunning is verplicht. Deze is te koop bij de Commandancia de Marina, oftewel, de havenmeester.
  • Ook een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) is verplicht. ICP-aanvragen kunt u doen via Watersporters.

Voor meer informatie over specifieke gebieden in Spanje kun je terecht bij ons. Neem een kijkje op onze website of neem gerust contact met ons op via telefoon: +31 20 369 0791 of mail: info@nautal.nl

Wil je na het lezen graag je Vaarbewijs 2 halen? Dat kan hier.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *