Vaargebieden in het Groene Hart

Het Groene Hart van Nederland, misschien wel het meest veelzijdige vaargebied ooit. In een regio van ongeveer 75 kilometer in de Randstad is vaarwater te vinden van talloze impressies en formaten.

De mogelijke vaargebieden en routes voor een vaarvakantie in het Groene Hart bestaan uit de Vecht, de Loosdrechtse Plassen en de Hollandse IJssel. Rust, ruimte en de drukte van steden als Amsterdam en Utrecht liggen binnen de mogelijkheden. Vandaag brengt Nautal je de verschillende vaargebieden in het Groene Hart.

De Vecht

Wanneer je bij Nautal een boot huurt in bijvoorbeeld Nieuwegein, IJsselstein of Utrecht, raden we je aan om de vaarroute over de (Utrechtse) Vecht te overwegen. Hier kom je langs idyllische plaatsjes zoals Weesp, Loenen, Nigtevecht en Breukelen. Erg leuk, onderweg kom je schitterende patriciërs-huizen en herenhuizen tegen uit de Gouden Eeuw. Het leuke aan het Groene Hart is dat het gebied is gevormd rondom het water. Veel gezellige dorpen en steden zijn ontstaan op plekken waar vaarwegen bij elkaar kwamen, tot genot van de watersporters tegenwoordig.

Dubbele klapbrug bij Weesp
Dubbele klapbrug bij Weesp

De Loosdrechtse Plassen

Voor wie een boot huurt in het Groene Hart en over de Vecht vaart, bezoekt een van de populairste watersportgebieden van Nederland. De Loosdrechtse Plassen bestaan uit 7 meren waar naast speelweiden, strandjes en barbecueplaatsen ook veel jachthavens, terrasjes en restaurants te vinden. Het is een plek bij uitstek wanneer je een boot huurt in het Groene Hart, en uitstekend te combineren met een tocht over de Vecht of een bezoek aan de stad Utrecht.

Luchtfoto's van de Loosdrechtse Plassen
De Loosdrechtse Plassen

De Hollandse IJssel

Een rivier met twee gezichten, de Hollandse IJssel. De rivier begint in Nieuwegein en loopt tot aan de Nieuwe Maas. Het eerste deel tussen Nieuwegein en Gouda is een smalle rivier, maar vanaf de Waaiersluis vaar je de ruime getijdenrivier op. Op het smalle gebied kom je langs leuke plaatsjes zoals IJsselstein, Gouda, Oudewater en Montfoort. Bij de getijdenwater vaar je langs plaatsen zoals Capelle en Nieuwekerk aan de IJssel. Vroeger was er een haat liefde verhouding tussen dit stuk water en de bewoners doordat er hier ettelijke overstromingen voorkwamen. Tegenwoordig een mooi gebied voor zowel recreatie- als beroepsvaart.

Hollandse IJssel smalle rivier
De Hollandse IJssel

De Zuid-Hollandse Plassen

Het Groene Hart bestaat uit talloze schitterende meren te vinden, beter bekend als de Hollandse plassen. In het midden van de polderlandschappen liggen de Kagerplassen. Hier vind je de oude akkerbouw polders, de bollenstreek en Leiden, drie werelden met een rijke historie. Deze drie worden met veel waterwegen verbonden, door de polder en gracht

en in de stad tot aan de kust. De Westeinderplassen grenzen aan het bloemendorp Aalsmeer. Een eindeloze plas voor de zeilfanaat. Deze kleine akkers waar van oudsher de unieke seringenteelt plaatsvindt, laten je wanen in de tuinbouw van weleer.

Zonsondergang op de Reeuwijkse plassen
Reeuwijkse

Het Groene Hart biedt elke watersporter talloze opties om een bootvakantie te plannen.

Laat je adviseren door ons tijdens het plannen van je trip, afhankelijk van de duur zullen we een mooie vaarroute samenstellen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *