De mooiste routes om te zeilen in België

Vaart of zeilt u al wat langer in Nederland, wijk dan eens uit naar de andere kant van de landsgrenzen om nog meer te ontdekken. De makkelijkste manier is varen in België, waar prachtige vaarwateren liggen. Wilt u een boot huren en bent u op zoek naar een mooie vaarroute in België? In dit artikel zetten we de mooiste routes langs steden en door de natuur voor u onder elkaar.

Zeilen in België: van cultuurroute tot natuurrijke vaarlus


Net als in Nederland is het belangrijk om geschikte rondtochten te kiezen die binnen de beschikbare tijd kunnen worden gevaren. Een route waarop zoveel mogelijk te zien en te beleven valt, zonder dat u heen en weer vaart. Wilt u een boot huren in België? Dan dienen zich een paar mooie routes langs historische steden als Antwerpen, Gent en Brugge aan.

  • Varen van Antwerpen naar Gent: hier begint u bij de Beneden-Zeeschelde en vaart u via de Boven-Zeeschelde over de Ringvaart. Vervolgens gaat u via de Boven-Schelde en sluis E3 naar de Muinkschelde en de Ketelvaart, of via de Keersluis K2 en de Leie naar Jachthaven Centrum Gent. Legt u hier aan, dan wandelt u in slechts 7 minuten naar het centrum van Gent. De route duurt zo’n 5:30 uur.
Gent
  • Varen van Gent naar Brugge: vaar via de Leie en de Keersluis K2 de Ringvaart op en volg het Kanaal Gent-Oostende tot in Brugge. Meer aan in Jachthaven VVW Flandria op 15 minuten loopafstand van het centrum van Brugge. Of kies voor passantenhaven Coupure op slechts 8 minuten loopafstand van het centrum. Deze route duurt zo’n 4:30 uur.
  • Varen van Gent naar Mechelen: vaar via de Boven-Zeeschelde tot Wintam en de Rupel. Vervolgens vaart u via de Beneden-Dijle tot aan Mechelen. De jachthaven aan Keerdok ligt op 10 minuten loopafstand van het centrum en de ligplaatsen aan de Colomabrug op 15 minuten van het centrum. Deze route duurt zo’n 7:30 uur, en u kunt bijvoorbeeld in Wintam overnachten.
varen in België: Mechelen
  • Vaart u liever door de natuur van De Kempen, dan kunt u bijvoorbeeld van Antwerpen naar Schoten varen, via het Albertkanaal en het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Deze route duurt zo’n 2:30 uur. Of vaar van Maasmechelen naar Hasselt via de Zuid-Willemsvaart, Kanaal Briegden-Neerharen en het Albertkanaal voor een langere route, van 5:30 uur.

Milieuvriendelijk varen in België

Ook wanneer u een boot gaat huren in België, wilt u dit waarschijnlijk op een milieuvriendelijke manier doen. Zo draagt u eraan bij dat ook de generaties na u kunnen genieten van de natuur die u onderweg tegenkomt. Lees daarom eerst hoe u milieuvriendelijk kunt varen, zodat u goed voorbereid op reis gaat.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *