zeiltocht catamaran

Zeilen met een catamaran in Kroatië: Zadar, Biograd na Moru, Kornati en Sibenik

De zoektocht naar onze bestemming

Dit was de eerste charter die we buiten Spanje hebben gedaan. We zouden gaan zeilen met twee families: 4 volwassenen en 3 kinderen tussen de 5 en 6 jaar. De zoektocht naar onze zeilbestemming bracht ons onder andere bij Griekenland. Maar omdat we van plan waren mid-augustus te vertrekken, besloten we toch anders. Rond deze tijd is er op de Egeïsche zee namelijk een sterke, noordelijke wind die dagenlang kan aanhouden. Uiteindelijk besloten we dat zeilen in Kroatië, zeker rond deze tijd van het jaar, het meest ideaal zou zijn.

Vervolgens wogen we Zuid-Kroatie – Dubrovnik en omliggende eilanden -, af tegen het huren van een boot in centraal Kroatië. De laatste won! Dit gebied heeft namelijk ontzettend veel dicht bij elkaar gelegen eilanden, wat betekent dat golven niet te heftig zijn en we gemakkelijk naar lijzijdes van elk willekeurig eiland konden zeilen mochten de omstandigheden ernaar zijn.

zeilen kroatie

We vertroken van Marina Kornati, in Biograd na Moru. Dit ligt zo’n 20 kilometer van het zuidoosten van Zadar vandaan.

Een boot kiezen

Zoals ik al eerder noemde, hebben we tot nu toe eigenlijk altijd gekozen voor het huren van een zeilboot in Ibiza, Mallorca, Menorca of de Costa Brava. Maar omdat we dit keer met twee families waren en drie kinderen, viel ons oog op het huren van een catamaran.

zeiltocht zadar

De twee mannen in onze groep hadden ervaringen met het besturen van zeilboten, maar nog nooit een catamaran gehuurd. We kozen ervoor een Lagoon 280 S2 te huren. Dit leek ons een  comfortabele, bewoonbare boot: en we sloegen de spijker op z’n kop! Varend op 20 knopen met zoveel veiligheid dat de kinderen zelfs rustig op de boot konden rondwandelen en op het net konden spelen. Een droom!

Over het algemeen vaarden we zo’n 8 knopen, en bereikten soms zelfs de 9 knopen. We boekten de bootverhuur in December voor 12 Augustus: op deze manier konden we profiteren van de vroegboekkorting. Naast de gebruikelijke hulpmiddelen en accessoires, kregen we ook een paddleboard als extraatje!

catamaranverhuur kroatie

Onze route

Voordat we onze route uitstippelden, bedachten we eerst hoeveel uur we dagelijks varend wilden doorbrengen. Voor ons was vier uur per dag voldoende; 2 uur in ochtend en 2 uur in de namiddag.

Met een voorzichtige berekening gebaseerd op 5 tot 6 knopen, rekening houdend met onverwacht oponthoud, komt dat neer op zo’n 3 uur varen per dag. We startten met het bootverhuur op zaterdagmiddag en zouden eindigen op de eerstvolgende vrijdagmiddag (de boot moest namelijk vrij zijn op zaterdagochtend). Al met al betekende dit dat we in een week zo’n 100 nautische mijlen konden varen!

Omdat wij liever voor anker gaan dan aanmeren in een haven, planden we 1 keer onderweg, halverwege, te stoppen bij een marina. En om voor wat spanning, avontuur en variatie te zorgen, besloten we ook om stroomopwaarts te varen en wat watervallen te bezoeken!  

zeiltocht catamaran

Onze route

Zaterdag 12 Augusus (8 nm)

We lieten onze spullen en koffers op de boot achter en gingen het centrum in om een hapje te eten. Na het inchecken en water bijgevuld te hebben, zetten we zeil. Omdat het al aardig laat werd en we liever niet in het donker voor anker wilden gaan, planden we een korte tocht naar onze eerste bestemming.

We verlieten de haven en tijdens de tocht ontdekten we het grote voordeel van het hebben van twee motoren. Terwijl we onze weg baanden, hoefden we ons namelijk niet druk te maken over het roer. Het volstond te boot te sturen met de gaspedalen. Behalve zijwaarts voortbewegen, kun je eigenlijk alles doen wat je maar wilt met de boot. Omkeren en ronddraaien wordt kinderspelen met een catamaran.

Na 8 nautische mijlen gingen we voor anker in Landin. Ondertussen waren we al het zuiden van het eiland Pašman gepaseerd, terug langs het zuidwestelijke gedeelte van het eiland en langs het kleine eilandje Otočić Lanđinić.

Zondag 13 Augustus (18 nm)

Zondag was de dag dat we het Nationale Park bezochten. Ons plan was om ver de baai van Telašćica in te varen, langs de twee eilanden Otočić Donji Školj en Otočić Gornji Školj. Om dit te kunnen doen, moesten we zo’n 13 nautische mijlen afleggen en een smalle kruising passeren. Maar met de geringe diepgang van de catamaran, ging dit heel gemakkelijk!

catamaran zeilen

Deze plek was prachtig. Alhoewel de vegetatie niet uitzonderlijk is, voelt het gebied als een waar paradijs. Ook de afwezigheid van overbodige drukte maakte deze plek zeker het bezoeken waard. Je kunt hier voor anker gaan op elke gewenste plek, zonder enige moeilijkheden. Wat er beter had gekund? Het water had wat transparanter gemogen, en voor anker gingen we in zand en modder.

Na wat gegeten en uitgerust te hebben, verlieten we de baai en gingen we voor anker nog geen 5 nautische mijlen verder in Tomasovac, op het eiland Kornat. Hier aten we in een restaurant genaamd Konoba Suha Punta, en de zeevruchten hier waren werkelijk waar verrukkelijk!

zadar catamaran

Maandag 14 Augustus (33 nm)

Op maandag begonnen we onze afdaling naar het zuidoosten, zowel aan linker- en rechterzijde omgeven door de eilanden. Op deze manier waren we beschut van hogere golven en sterkere winden. Met de wind in de rug vaarden we 20 knopen op de achtersteven, en baanden we onze weg met behulp van de zeilen.

reisroute kroatie

We gingen voor anker in Otok Lavsa, waar we heerlijk uit de wind konden dineren. Het water was hier veel transparanter.  

Vervolgens zetten we onze tocht voort naar Otok Tijar, een van de eilanden vlakbij de monding van de rivier Krka. Hier waren veel boeien en de baai was vol – dit was de eerste en enige keer dat we een baai zo vol zagen tijdens onze zeiltocht. Begrijpelijk was het wel; de baai was ongelooflijk mooi. Een booteigenaar vertelde ons dat het geen probleem was aan grond voor anker te gaan , in plaats gaan voor anker te slingeren.

ankeren catamaran

Aan deze baai is een leuke moderne bar. In totaal zeilden we deze dag zo’n 33 mijlen, meer dan onze gemiddelde planning.

Dinsdag 15 Augustus (15 nm)

Nadat we van onze ochtend genoten hadden in de spectaculaire baai, gingen we naar de monding van de rivier Krka en vaarden we stroomopwaarts door. Hier zagen we, een stuk meer dan voorheen, ook grote, prachtige jachten.

zeilen baai

We baanden stroomopwaarts onze weg, gingen voor anker en aten aan de kust van het kleine plaatsje Zaton, iets verwijderd van de ligzone. Iedereen had stevige trek, en het lot bracht ons bij een hele kilo aan mosselen en een aantal oesters per persoon! Hier waren we op gestuit toen een aardige jongeman met zijn eigen vissersboot ons dit aanbood.

Na de lunch gingen we naar Skradin Marina, waar we een ligplaats hadden gereserveerd voor een avondje met internet. Met een catamaran van 38 voet lang, kost dit zo’n 150 euro.

Hier konden we douchen in echte douches (alhoewel zonder warm water!), dineren in een restaurant en rustten we wat uit. Want alhoewel ik liever ergens voor anker ga, rust ik niet evenveel uit omdat ik altijd alert blijf.

Woensdag 16 Augustus (10 nm)

Op woensdag was het tijd om onze voeten aan wal te zetten en de Krka watervallen te verkennen. De watervallen waren prachtig (alhoewel lang niet zo mooi als Plitviče). En ik moet toegeven, de grote hoeveelheid aan mensen hier namen iets van de charme weg.

watervallen kroatie zeilen

Er zijn eigenlijk vier opties: te voet (ongeveer 5 kilometer), per taxi, boot en tot slot per fiets, de optie waar wij voor gingen. De keuze om te gaan fietsen is een goede voor volwassen, maar toch wat minder voor kinderen. Het eerste gedeelte van de route is op een weg zonder omheining en in het tweede gedeelte zijn er een aantal afdalingen (wat de terugweg wat uitdagend maakt).

Na de lunch keerden we terug naar onze catamaran en vaarden we stroomafwaarts naar Šibenik. We legden aan bij de kust en genoten van een plezierige wandeling en een heerlijk avondmaaltje.

Donderdag 17 Augustus (16 nm)

We besloten het eiland te verkennen vlakbij de riviermonding, omdat we liever in de zee wilden zwemmen dan in de rivier. We kwamen aan in het zuiden van het eiland Otok Zmajan, tussen een baai en schiereilandje waar we besloten te snorkelen en te duiken. Een grote jacht had hetzelfde idee als wij, en hadden een opblaasbaar amusements parkje!

zeilen tocht 7 dagen

Tegen de middag gingen we op weg naar de Tisna brug, omdat het me wel spannend leuk een ophaalbrug te passeren. De passage was wel vrij krap (2 meter, en onze catamaran 1.5 meter), en daarom besloten we dichtbij voor anker te gaan en het de volgende ochtend goed uit te zoeken.

We gingen voor anker in Gračina, een hele mooie baai ondanks de aanwezigheid van een openluchtdiscotheek. Zeker aan te raden als je niet zeilt met kinderen!

Vrijdag 18 Augustus (20 nm)

Op vrijdag was het tijd terug te keren naar ons beginpunt om bijtijds uit te kunnen checken. We stonden om half 9 ‘s ochtends op om de opening van de ophaalbrug om 9 uur mee te kunnen maken. De brug opent namelijk maar 2x per dag, om 9 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags.

Toen we de brug naderden, merkten we op hoe smal de doorgang eigenlijk was en besloten we we maar het zekere voor het onzekere te nemen. Andere boten gokten het erop, alhoewel wij zeker niet de enige waren die omkeerden.

ophaalbrug kroatie catamaran

Op de weg terug naar Marina Kornati, ons beginpunt, stopten we om even te snorkelen in Otok Kukuljar. Deze plek was zonder twijfel de beste stop van onze hele tocht: het water was compleet doorzichtig en er waren ontzettend veel vissen.

Nadat we het eiland Murter passeerden, gingen we voor anker tussen twee kleine eilanden, Otočić Zminjak en Otok Radelj. We genoten van onze laatste maaltijd en duik in de zee.

zee kroatie zeiltocht

Op de weg terug naar de haven, net voor aankomst, stopten we nog even om de tank te vullen en de catamaran met een volle tank terug te brengen. De checkout verliep zonder problemen, en ik kan nu met zekerheid zeggen dat langs deze route zeilen in Kroatië zeer aan te raden is voor families met kinderen.

Zeilen met kinderen kroatie

Op zoek naar meer zeilroutes en tips? Breng dan even een bezoekje aan deze pagina!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *